De Amerikaanse schrijfster Toni Morrison is op 88-jarige leeftijd overleden. De schrijfster van onder meer Beloved (in het Nederlands vertaald met Beminde) ontving in 1993 voor haar oeuvre de Nobelprijs voor Literatuur. Bij de toekenning schreef de commissie:

One can delight in her unique narrative technique, varying from book to book and developed independently, even though its roots stem from Faulkner and American writers from further south. The lasting impression is nevertheless sympathy, humanity, of the kind which is always based on profound humour.

In een interview met Theo Hakkert uit 2009 (onder meer gepubliceerd in de Leeuwarder Courant) zei ze over het winnen van deze prijs:

Het winnen van de Nobelprijs was een complete schok. Het goede aan de prijs, en in de toespraak heb ik dat ook benadrukt, is dat veel jonge zwarte vrouwen erdoor zijn aangemoedigd te gaan schrijven. Opeens zie ik romans, geschreven door vrouwen uit Laos in de winkel liggen. Als dat mijn erfenis is, ben ik tevreden.

Er zijn verschillende boeken van Morrison in het Nederlands vertaald: God sta het kind bij, De herkomst van anderen, Thuis, Jazz, Het blauwste oog, Een daad van barmhartigheid.

Hieronder een documentaire van de BBC over haar leven en werk

1

Reacties