Volgend jaar komen de eerste vertaalde boeken uit bij Querido kinderboeken die passen in een queerreeks. Dat nieuws bracht Edward van de Vendel afgelopen maandag in het interview dat zijn gastschrijversschap aan de universiteit van Groningen inluidde. Van de Vendel was lovend over uitgeverij Querido maar vond dat er wel wat kon gebeuren voor jongeren die zich op het brede spectrum van genderidentiteiten niet gerepresenteerd zagen. Het eerste boek dat in de reeks uitkomt is een interviewboek dat Van de Vendel zelf maakt en waarvoor hij veel lange vraaggesprekken met jongeren voert.

Van de Vendel introduceerde eerder de Slash-reeks, waarin hij schrijvers koppelde aan jongeren die een maatschappelijk verhaal te vertellen hadden, omdat hij vond dat de jeugdliteratuur wel wat engagement kon gebruiken. Die reeks lijkt een beetje een stille dood te sterven, al gaf Van de Vendel aan dat nog graag eens een boek zou lezen over een jongere die als activist de wereld probeert te veranderen.

‘Eigenlijk ben ik egoïstisch bezig,’ zei de schrijver die geïnterviewd werd door de net gedebuteerde Iduna Paalman. Hij omringt zich graag met mensen met wie hij met liefde boeken maakt en creëert daarmee een schild tegen alle hardheid in de wereld.

van de vendel geeft nog drie openbare lezingen, op maandag 30 september (over 10 jeugdboeken die klassiekers zouden moeten worden), op dinsdag 8 oktober (over queerboeken voor jongeren) en dinsdag 15 oktober (over literatuur op het songfestival). Zie voor meer informatie hier.

0