De Constantijn Huygens-prijs gaat dit jaar naar Vlaamse schrijver Stefan Hertmans. Dat is vanavond in het NTR-radioprogramma Kunststof bekendgemaakt door juryvoorzitter Aad Meinderts (directeur Literatuurmuseum).

Hertmans ontvangt de prijs voor zijn gehele oeuvre. De Huygens-prijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting namens de gemeente Den Haag uitreikt.

De jury was volgens Meinderts eensgezind in haar keuze. Hertmans wordt geroemd om zijn veelzijdige oeuvre: hij schreef poëzie, essays, romans, theater. Zijn werk werd veelvuldig genomineerd en bekroond met literaire prijzen. Volgens de jury is Hertmans in staat om te schrijven ‘zonder clichés’.

Bij het grote publiek brak Hertmans door met zijn roman Oorlog en terpentijn, een autobiografische roman over de Grote Oorlog. De roman werd bekroond met de AKO Literatuurprijs en stond maandenlang in de bestsellerlijst.

Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van 12.000 euro verbonden. Eerdere recente laureaten zijn: Nelleke Noordervliet (2018), Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014) en Tom Lanoye (2013).

0

Reacties