Volgende week woensdag houdt Thomas Rosenboom de Ubbo Emmius Lezing in Groningen. In het Dagblad van het Noorden interviewt Joep van Ruiten de schrijver waarbij Rosenboom vertelt dat hij niet meer schrijft. Toen hij nog een kamertje had bij zijn uitgeverij Querido en de regelmaat van het schrijven tijdens kantooruren erg plezierig vond, heeft hij twee romans geschreven. Dat veranderde.

De uitgeverij moest verhuizen. Toen was er geen kamertje meer. Dat is nu vijf jaar geleden. Eigenlijk ben ik gestopt met schrijven. Ik heb niet veel ambitie meer. Ik denk dat mijn hoogtepunt als schrijver achter mij ligt. Daar heb ik volledig vrede mee. Het maakt dat ik niet zit te wachten op een groter succes dan ik heb beleefd.”
En wat nu?
Ik ben 63 jaar. Dat is een beetje aan de jonge kant om het helemaal op te geven. Toen ik aan dat halve boek bezig was, was er de overtuiging dat ik nog iets te
vertellen had. Die drang is weggevallen. Misschien komt het nog terug. Misschien ook niet. Ik ben het schrijven steeds minder belangrijk gaan vinden. Wat schiet ik op
met weer een boek? Wat schieten anderen op met weer een boek van mij?

Thomas Rosenboom erkent ook dat hij het in de media minder goed doet dan sommige collega’s en hoeft niet zo nodig op televisie zijn mening kwijt:

Er zijn schrijvers waarbij het andersom is. Waarbij hun mening op televisie interessanter is dan wat ze schrijven.

Misschien moet Thomas Rosenboom eens naar dit filmpje kijken.

4