Het tegenvallende verkoopresultaat van Ik, J. Kessels, het derde deel in de J. Kessels-reeks, was de aanleiding voor P.F. Thomése om over te stappen van uitgeverij Pluim naar Prometheus. Dat blijkt uit het interview dat Haro Kraak de schrijver afnam in de Volkskrant naar aanleiding van het verschijnen van zijn meest recente boek Vaderliefde.

Bij Pluim dachten ze: Ik, J. Kessels wordt vanzelf wel een succes. Het is mijn slechtst renderende titel geworden, er zijn maar een stuk of drieduizend van verkocht. Terwijl die J. Kessels-reeks een behoorlijk grote volgerschare heeft en dit boek van de drie misschien wel het beste is. Ik kreeg ook genoeg aandacht in de pers. Maar dan moet de uitgever het nog verkopen aan de boekhandel. Schrijvers denken vaak: ik heb zo’n fijne redacteur die mijn boeken zo goed begrijpt. Terwijl de verkopers op de uitgever veel belangrijker zijn.

Thomése verwacht van zijn nieuwe uitgeverij meer actie. Thomése kwam van Atlas Contact en ging mee met Mizzi van der Pluijm toen die een nieuwe uitgeverij begon. Ik, J. Kessels was het eerste boek van die uitgeverij.

De Tzum-cast besprak destijds Ik, J. Kessels en was niet echt positief.

(foto: P.F. Thomése en Mizzi van der Pluijm op het Boekenbal in 2018 © Roos Custers)

0