Nobelprijswinnaar Peter Handke wil geen journalisten meer te woord staan. ‘Ik haat journalisten’ zei hij volgens Oostenrijks media en zoals is te zien in dit filmpje. Handke reageerde op de vraag van journalisten wat hij van de kritiek van Saša Stanišić op zijn benoeming vindt. Saša Stanišić bekritiseerde in de dankrede bij het in ontvangst nemen van de Deutcher Buchpreis de toekenning van de Nobelprijs aan Handke.

Handke wil nu met rust gelaten worden: ‘Ich bin ein Schriftsteller, komme von Tolstoi, von Homer, von Cervantes, und lasst mich in Frieden und stellt mir nicht solche Fragen!’

Aleksandar Hemon, die eerder ook al felle kritiek op Handke uitte, schreef een stuk over Handkes morele dwaling met de prachtige titel ‘The Bob Dylan of Genocide Apolgists’.
Arnon Grunberg schrijft op zijn blog dat Hemon hem niet helemaal heeft overtuigd; Handke heeft een fout gemaakt maar:

Whether Mr. Handke deserves the Nobel Prize or not should be based on his work not on his opinions. We should be able to accept that great works of art can be produced by people whose opinions might abhor us. I would even say: whose deeds might abhor us.

9