Morgen begint de campagne Nederland Leest, de sympathieke campagne van de CPNB om Nederlanders aan het lezen te krijgen. Na een succesvol begin zit er al jaren de klad in de campagne. Je hoort er ook niemand meer over. Tot vandaag, want in een opiniestuk in NRC Handelsblad laat Philip Huff weten dat de keuze voor de verzamelde natuurstukjes van Jan Wolkers niet zo gelukkig is. Dat ligt niet aan Wolkers, maar aan het genre.

Ik denk dat ik niemand beledig als ik zeg dat de natuurstukken van Jan Wolkers en de columns van Aaf Brandt Corstius geen literatuur zijn zoals Oeroeg van Hella Haasse of Kort Amerikaans dat wel zijn.

Huff pleit dan ook voor een roman.

Nederland Leest moet die fervente lezers niet bedienen met een bundel korte stukken, maar heeft de taak hen te trainen op hun uithoudingsvermogen. Dat is de aard van het romanlezen: meters maken. Een leven leren kennen. Dat is wat anders dan een kort verhaal – hoe goed ook – over het uitzicht op een wintertuin. Een roman gaat over hoe we ons verhouden tot de hele wereld. De interpretatie van een schrijver dwingt ons tot een confrontatie met onze eigen interpretatie.

Lees het hele stuk van Huff hier.

Vanaf morgen kun je een exemplaar van Winterbloei ophalen bij de bibliotheek. Er is ook een juniorboek: Borealis van Marloes Morshuis. Lees hier meer.