Aan de vooravond van de 65ste Kinderboekenweek, tijdens het Kinderboekenbal, is het boek Zeb. (Uitgeverij Leopold), geschreven door Gideon Samson en geïllustreerd door Joren Joshua, bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2019.

De jury schrijft:

‘We hebben een nieuwe bij ons in de klas. Een zebra. Ze heet Ariane en ze is er nu een week.’ Het is natuurlijk absurd dat de nieuwe een zebra is, maar voor Gideon Samson begint het avontuur en het spel met de werkelijkheid dan pas goed. Het kan nog veel gekker.
(…) Het absurdisme werkt als een katalysator voor onbegrensd leesplezier. Ondertussen gaat Zeb. over heel alledaagse dingen: een klas met een nieuwe leerling, het
houden van een spreekbeurt, een bruiloft, de wens om voor even iemand anders te kunnen zijn of een logeerpartijtje: ‘We kletsten en vertelden elkaar moppen zoals we altijd deden als we bij elkaar gingen logeren, totdat de moeder van Jayden bovenkwam en vond dat we nu toch echt stil moesten zijn.’

Zeb. zet de wereld op zijn kop, maar laat die wereld toch ook heel herkenbaar aanvoelen. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen. Hoe bizar het ook wordt, Samson slaagt erin om zonder verklaring, oordeel, of nodeloze uitleg te vertellen. Hij beschrijft slechts de gekte, en die werkt verslavend.

Mijn wonderlijke oom (Uitgeverij Rubinstein), geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg, is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van 2019. Ted van Lieshout kreeg voor zijn boek Ze gaan er met je neus vandoor (Uitgeverij Leopold) de Boekensleutel overhandigd. De Boekensleutel is een prijs voor een vernieuwend kinderboek die bij hoge uitzondering wordt toegekend.

(foto: Julie Hrudova)

0

Reacties