‘Nee, het is niet zacht.’ Als Joke van Leeuwen zich op het bankje laat vallen komt dat duidelijk harder aan dan verwacht. Op het podium staat de voorkant van een auto waarin op de plek van de motor een bank is aangebracht. Het is een van de vele verwijzingen naar het thema van de Kinderboekenweek: Reis mee! Boven het podium zien we vaag een helikopter hangen, er is een botsautootje en een aantal mooi uitgelichte papieren bootjes.

De Nacht van de Poëzie is al 37 jaar een begrip en sinds enkele jaren is daar de Kindernacht bijgekomen. Het programma dat ’s middags begint biedt een podium voor een groot aantal jeugddichters en voorafgaande hun optredens kan er in ook worden geknutseld. Waar de grote Nacht in en om de achthoekige zaal van Tivoli-Vredenburg plaatsvindt zitten we voor de kindernacht hoog en droog in hetzelfde gebouw.

Dichter Babs Gons mag de kindernacht weer presenteren en doet naast de aankondigingen ook de interviews met de optredende dichters. Zo vertelt Joke van Leeuwen dat ze een keer met een vrachtschip meevoer naar Suriname. Voor een van haar romans wilde ze zelf een scheepsreis ervaren. Het botsautootje op het podium blijkt gereserveerd te zijn voor tekenaar Charles Michels die live mee tekent met een aantal voordrachten.

29,28,341,379.674835

Bij de voordracht van Robbert-Jan Henkes komt gaandeweg het gedicht een boze koning tevoorschijn op het scherm achter het podium. Henkes vertaalde werk van de Beatles, James Joyce en talloze Russische kindergedichten, maar draagt vanmiddag eigen werk voor. In zijn gedicht jaagt een koning op belasting en dus ook op centen en op de krenten van de bakker. Joke van Leeuwen laat horen waarom ‘Ozo heppie’ een klassieker is en geeft het beste optreden van de dag.

Bijzonder is het optreden van Dagmer Dimer Koolwijk. Ze werd dit jaar twaalf en stond al in de finale van het NK Poetry Slam. Niet alleen is haar voordracht goed, maar ook haar poëzie is verrassend volwassen voor haar leeftijd. Een andere debutant is Pim Lammers. Hij debuteerde in 2017 met Het lammetje dat een varken is, het allereerste Nederlandse transgender-prentenboek. Vandaag draagt hij voor het eerst zijn gedichten voor die opvallen door de humor en de manier waarop hij in de laatste regels de boel prettig ontregelt.

Kees Spiering mag zowel op de Kindernacht als op de grote mensen nacht optreden en valt met zijn gedicht over stervende hamsters misschien net iets meer bij ouders in de smaak. Als hij uitgesproken is over hamsters die drie dagen na aanschaf overlijden verzucht een vader voor me: ‘Het is niet leuk, maar hij heeft wel gelijk.’ Als Babs Gons hem vraagt naar een bijzonder voertuig vertelt Spiering hoe hij op Terschelling ooit te ver uit de kust raakte met een kano. Zijn vader redde hem en zijn broertje en gaf die laatste een draai om de oren toen die gekke bekken ging trekken. Babs Gons verklaart voor de zaal dat ouders dat nu oplossen met een gesprek, maar daar deden ze op Terschelling niet aan in de jaren zestig.

Dergelijke kleine interacties maken de Kindernacht tot een feestje. De aanwezige kinderen vragen naar de kleding van Gons en waarom ze briefjes in haar hand heeft. Bij het muzikale optreden van Jeritza Toney mag iedereen meedoen en om de beurt zijn of haar favoriete voertuig noemen. Veel letterlijker komt het thema Reis mee! niet naar voren hier in Tivoli-Vredenburg.

Maarten Praamstra

0

Reacties