Schrijver en BV’er (Bekende Vlaming) Bavo Claes schrijft op rekto:verso een lang stuk over de recensies op zijn romans Kraai en Vijftig (Vrijdag). Het is ‘één lang j’accuse aan het adres van gemakzuchtige literatuurcritici.’ Dirk Leyman van De Morgen bekritiseert het taalgebruik van Claes, maar hij wordt met gelijke munt terugbetaald. L. Torn besprak het boek voor Biblion, maar niet heel erg goed:

Oké, de beste breister laat weleens een steekje vallen. Maar dat iemand die alle Nederlandse bibliotheken informeert over welke boeken ze zouden kunnen aanschaffen en welke niet, iemand die zichzelf best wel geschikt acht voor die niet onbelangrijke taak, dat zo iemand blijk geeft van dit soort verbluffende tekstblindheid, daar kan ik met mijn pet niet bij. Ik vraag het met een zekere schroom: had de recensent bijgeval een flinke neut te veel op?

Het stuk van de ‘trol’ Frederick Vandromme in de Humo valt ook niet in de smaak, de recensent ‘moet bij het fabriceren van zijn geschrift de kolder in de kop hebben gehad, een gevreesde hersenaandoening bij runderen.’ En zo krijgen ook Karel Osstyn van Ons Erfdeel, Cyrille Offermans van Vrij Nederland en Marcel Janssens van Romaneske onder uit de zak.

Claes eindigt met een aantal aanbevelingen voor de recensenten. In 2016 sprak hij er al over in dit filmpje:

1

Reacties