Sinds een paar dagen kunnen klanten via de webwinkel van Libris zien welke boekhandels in Nederland het boek daadwerkelijk op voorraad heeft liggen. Ja mensen, ’t kan verkeren. Je vraagt je af waarom de boekhandelsketen – waar bijna 200 boekhandels bij zijn aangesloten – niet eerder met deze optie is gekomen…

Nog niet alle boekhandels zijn aangesloten op de nieuwe zoekfunctie; op dit moment wordt 60% van de boekhandels gedekt. Wie bijvoorbeeld de BookSpot Literatuurprijs-winnaar Wessel te Gussinklo wil ophalen bij een Libris-boekhandel, kan (nog) niet in heel Nederland terecht.

Ook al is Bookaroo binnen een half jaar overleden, het initiatief van de jongens van Das Mag heeft in ieder geval het één en ander in beweging gebracht als het om de online boekverkoop gaat. Libris wil de lokale boekhandel nu in ieder geval duidelijker gaan positioneren via de zoekfunctie. Hiermee lijkt de keten de strijd aan te willen gaan met het platform Bazarow (dat onlangs Bookaroo opslokte). In het persbericht van dat platform stond:

Bazarow gaat lezers de optie geven om zelf hun leverende boekhandel te kiezen. Je kan er dan ook voor kiezen om het boek daar zelf op te halen. Dit was altijd al een grote wens van Bookaroo, maar was met hun team niet uitvoerbaar. Bazarow moet deels een nieuw systeem bouwen hiervoor, dit zal begin 2020 klaar zijn. Tot dan worden boeken tijdelijk door Bazarow zelf geleverd en worden alleen schrijvers en vertalers extra beloond.

0

Reacties