In het voorjaar van 2020 verschijnt bij uitgeverij Prometheus een opvallende titel. Arielle Veerman, de ex-vrouw van Joost Zwagerman (1963 – 2015), publiceert dan namelijk een boek onder de titel De langste adem. Veerman was twintig jaar met de schrijver getrouwd. Volgens de uitgeverij schrijft ze openhartig over haar relatie met Zwagerman.

In De langste adem beschrijft ze de aanzegging van het overlijden, de dagen die erop volgden, het openbare afscheid, de begrafenis en ten slotte het bezoek aan het lege huis dat Joost achterliet. Maar ook memoreert ze de beslissende momenten in hun relatie: hun vriendschap op de middelbare school, de hereniging in 1992 na haar lange verblijf in het buitenland en hun leven samen in Amsterdam.

Prometheus noemt het boek van Veerman ‘een liefdevol en schrijnend document over geluk dat uitmondt in een onherstelbare verwijdering’.

Het is volgend jaar vijf jaar geleden dat Zwagerman overleed.

41