In een ludiek promotiefilmpje over zijn nieuwe verhalenbundel Hoe Matt een dode vis werd interviewt presentator Jeroen van Kan de schrijver Jeroen van Kan. Eventjes wanen we ons weer in VPRO Boeken. Maar het filmpje lijkt ook een statement te zijn over talkshows als De Wereld Draait Door en Pauw waarin het leven van de schrijver belangrijker lijkt te zijn dan het werk zelf.

Waarom moet het altijd terug worden gebracht tot iemands biografie als iemand geïnterviewd wordt? (…) Elke keer als er iemand geïnterviewd wordt op televisie, als er iemand voorkomt in een boek die een been mist dan moet dat altijd meteen diegene zijn die het boek geschreven heeft, die ook een been mist. Als iemand over een relatiecrisis schrijft, dan moet iemand meteen zelf ook in een relatiecrisis zitten.

Weet waar u aan begint bij de nieuwe verhalenbundel van Van Kan. ‘Het is allemaal fictie. Het is allemaal verzonnen’.

In NRC Handelsblad staat vandaag de petitie die Jeroen van Kan startte om een ordentelijk boekenprogramma bij de VPRO te behouden, nu VPRO Boeken begin 2020 van de buis verdwijnt.

Terwijl de overheid alles in strijd gooit tegen de ontlezing in Nederland, stopt de NPO met een programma waar wekelijks zeker tussen de 100.000 en 150.000 mensen naar kijken. Ter vergelijking: dat is ongeveer acht keer een vol Ahoy. Daar kan geen leesbevorderingsproject tegenop.

Bij de ondertekenaars staan zo’n beetje alle schrijvers van Nederland. Lees het stuk hier.

De niet geredigeerde versie staat overigens hier en je kunt no ondertekenen.

3

Reacties