Boos meisje gaat toch glimlachen

Adrenaline is de humeurige hoofdpersoon in De dochter van de veldheer, het nieuwe album van Asterix. De reeks die na de dood René Goscinny door tekenaar Albert Uderzo verzandde in bloedeloze verhaaltjes heeft sinds de overname van scenarist Jean-Yves Ferri en tekenaar Didier Conrad weer aan betekenis gewonnen. Of het laatste album met de naar Greta Thunberg gemodelleerde Adrenaline past in die opleving is nog maar de vraag.

Het verhaal begint als Adrenaline wordt ondergebracht in het dorp van Asterix. Als dochter van Vercingetorix, de leider van de stamhoofden die het opnamen tegen Julius Caesar, maar het tegen de Romeinse veldheer moest afleggen. De dochter van Vercingetorix (de naam wordt vooral fluisterend uitgesproken) Adrenaline wordt sindsdien verborgen gehouden. Ze is opgevoed door twee ruwe Galliërs – een vingerwijzing naar de opvoeding van kinderen door homoseksuelen, een hot item in Frankrijk – en wordt tijdelijk toevertrouwd aan Heroïx (voorheen Abraracourcix). De mannen zeggen erbij dat ze wel graag wil ontsnappen.

Het is aardig dat Ferri hedendaagse thema’s verwerkt in zijn roman en het lijkt even of Adrenaline de andere jongeren uit het dorp ook een soort protestbeweging op gang gaan brengen, maar die lijn wordt niet echt uitgewerkt. De zijpaden hebben de overhand: de gevechten tussen de visboer en de smid, het piratenschip dat in deze aflevering een onvermijdelijke rol speelt; veel gedoe waardoor de hoofdlijn wat dunnetjes wordt. Nu is het ‘spannende’ onderdeel dat Adrenaline weg is, in verkeerde handen valt en weer teruggehaald moet worden.

Ook de Brexit komt nog een beetje langs als de twee opvoedvaders met jonge, blonde schipper Pacifix uit Londen terugkomen om Adrenaline naar een veilige haven te brengen. De jonge schipper slaat ander taal uit dan Boris Johnson:

Jullie mogen me een dromer vinden, maar ik geloof net als jullie dat er ooit weer vrede zal komen… Er zullen geen grenzen meer zij. Romeinen en Galliërs ruilen hun wapens in tegen zaden en zaaien samen bloemen in alle windrichtingen…

Natuurlijk valt Adrenaline als een blok voor Pacifix en op slag is ook haar humeurigheid verdwenen. Zo hoort dat bij chagrijnige vrouwen, geef ze een leuke man en ze beginnen eindelijk te glimlachen. Zo’n strip moet natuurlijk wel gezellig blijven en niet echt gaan bijten. Na lezing van deze Asterix ben je vooral benieuwd naar de volgende.

Coen Peppelenbos

Didier Conrad & Jean-Yves Ferri – Asterix: De dochter van de veldheer. Les éditions Albert René. 48 blz. € 6,95.

1

Reacties