Decenniumlijstje

Bij Tzum zijn we dol op lijstjes. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar de mening van iedereen. Zo ben ik ook benieuwd naar de top 10 van 2019 van Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen die samen met cup-a-soup-moment-lezer Eveline Aendekerk de Nederlander weer aan het lezen wil krijgen. Ook naar haar top 10 ben ik benieuwd. Hoe meer lijstjes hoe meer vreugd.

Toen zag ik op Facebook een lijstje van Auke Hulst waarin hij zijn decennium samenvatte.

Dat noopt tot navolging:
Mijn decennium: 1 roman, 2 dichtbundels, 1 gay-soap (samen met Doeke Sijens), 2 bloemlezingen (samen met Corrie Joosten), 1 reisboek samengesteld, 1 Tzum-reeksdeel (samen met Doeke Sijens), 1 educatief werk (samen met Joke van Balen, Corrie Joosten en Bart Temme), 1 Regenboogreeks opgezet, een paar honderd recensies geschreven, meer dan honderd schrijvers geïnterviewd, een paar duizend colleges gegeven en voor Tzum inclusief deze column 6444 berichten geschreven.

In het persoonlijk leven kwam de dood iets te vaak mensen halen van wie ik hield. Zelf werd ik bevrijd van een tumor (goedaardig, maar toch niet leuk) die me maanden van het werk hield.

Hoogtepunten: vrienden. En als ik zie wie we als leraar afleveren, dan deugen er daar ook wel heel veel van. Rutger Bregman heeft gelijk.

Maar toen kwam er nog een lijstje van Auke Hulst:

Makkie, dacht ik, want ik maak elk jaar een lijstje met favoriete boeken. Daar moest met gemak ook een decenniumlijstje van 10 boeken uit te destilleren zijn. Toch kwam ik niet verder dan 8 boeken. Er waren verbazingwekkend veel boeken weggezakt in mijn herinnering terwijl andere boeken nog steeds erg aanwezig waren. HhhH van Laurent Binet zou ongetwijfeld op mijn decenniumlijstje komen, maar van het Winterlogboek van Paul Auster heb ik geen idee waarom ik het in 2012 goed vond. La Superba mag erop en Vallen is als vliegen eveneens, maar daarna wordt het puzzelen.

Het decennium daarvoor is veel makkelijker: Austerlitz van W.G. Sebald zou ongetwijfeld op 1 komen, ook als we de eerste twee decennia samen nemen. The Curious Incident of the Dog in the Night‑Time van Mark Haddon, The Line of Beauty van Alan Hollinghurst, Boven is het stil van Gerbrand Bakker, Over de liefde van Doeschka Meijsing, Joe Speedboot van Tommy Wieringa, Atonement van Ian McEwan, Godenslaap van Erwin Mortier, Sprakeloos van Tom Lanoye, Een schitterend gebrek van Arthur Japin, Platform van Michel Houellebecq en Tirza van Arnon Grunberg. Ik zit met gemak zo over de tien. Vraag me over tien jaar maar naar de beste tien van dit decennium.

Coen Peppelenbos

(foto via Flickr Commons)

7