In een lang Facebook-bericht met de titel ‘Champagne drinken met Laura H.’ spreekt Abdelkader Benali zich uit over de aandacht voor het kalifaatmeisje en het daarbijbehorende boek van Thomas Rueb (uitgegeven door Das Mag). De aanleiding voor zijn bericht is het nieuws dat het boek zal worden verfilmd (dit werd overigens al in maart bekend gemaakt en niet, zoals Benali schrijft, vandaag).

Hij begint zijn bericht als volgt:

Laura H. krijgt veel aandacht. Vandaag maakte de uitgeverij van het boek over Laura H. bekend dat het verhaal wordt verfilmd. Dat heugelijke feit ging vergezeld van ronkende teksten als “een spannend verhaal,” “kan zo verfilmd worden,” alsof het ging over een vakantie van een jongedame die in de soep was gelopen maar uiteindelijk kwam toch alles op z’n pootjes terecht.

Benali eindigt zijn bericht met de woorden:

Laura H. was betrokken bij een terroristische organisatie met als enige doel: vernietiging. Het was een geperverteerde geloofsleer die gedreven machtsdenken iedereen die niet tot de clan behoorde zag als minderwaardig. Er zijn honderdduizenden mensen getraumatiseerd. Er is geen enkele reden tot jubel of feestvieren of succes vieren rond dit zeer pijnlijke verhaal. Er is totaal geen gevoel voor de slachtoffers of de omstandigheden waarin dit gebeurt, nee, wat telt is dat we een spannend relaas zo snel als mogelijk als fictie kunnen presenteren zodat we het kunnen vermarketen.

De laatste week kwam Laura H. opnieuw in het nieuws door haar interview met Margriet van der Linden in het televisieprogramma Mensen met M. Lees hieronder het complete bericht van Benali terug.

8