Hij werd tot zijn eigen verbazing 75. Ruim drie weken nadat dat met een groot feest werd gevierd in de Doelen is de Rotterdamse dichter Jules Deelder vannacht in het Erasmus MC overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt. Hij was gisteravond per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Jules Deelder werd op 24 november 1944 geboren in Rotterdam-Overschie. Hij publiceerde poëzie, verhalen en gedichten en was ook actief als drummer, zanger, reclamemaker, dj en theatermaker.

Zijn familie maakt met dit gedicht uit De zwarte ruiter (1973) zijn overlijden bekend:

Zijn gaan is
een komen
Zijn komen
een gaan
Hij houdt niet
van zitten
Hij blijft
liever staan
Zichzelf
en de wereld
een raadsel

Deelders uitgever De Bezige Bij, van dezelfde leeftijd als de overleden dichter, is ‘geschokt door dit plotselinge bericht. ‘Vorige week stond hij nog zo sterk op de foto. We zijn dankbaar dat hij zo lang bij ons schrijver en dichter is geweest’, aldus een woordvoerder. De Bezige Bij gaf het werk van Jules Deelder uit sinds 1969. Zijn meeste publicaties verschenen onder de nom de plume J.A. Deelder, naar zijn officiële namen Justus Anton.

Op het Rotterdamse stadhuis hangt de groen-wit-groene vlag halfstok. Deelder voerde de titel van nachtburgemeester. Op zijn 60ste verjaardag eerde de stad hem met de Wolfert van Borselenpenning. Hij werd verder onderscheiden met de Johnny van Doornprijs, de Anna Blamanprijs en de Edisonprijs.

Foto: Jules Deelder op zijn 75ste verjaardag in de Doelen in Rotterdam. (Foto: © Maarten Laupman)