Met een comfortabele 3-0 op het scorebord brachten 10.031 Sparta-supporters in de 75ste minuut van de eredivisiewedstrijd tegen AZ met een staande ovatie hulde aan Jules Deelder terwijl zijn portret op de stadionschermen werd vertoond. Het elftal van Sparta speelde met rouwbanden en de clubvlaggen hingen halfstok. Het publiek was gevraagd om in het zwart naar het Kasteel te komen.

Het was voor zover bekend de eerste keer dat een dichter op deze manier tijdens een voetbalwedstrijd werd geëerd. Oer-Spartaan Deelder overleed donderdag op 75-jarige leeftijd.

Aan de wedstrijd ging een minuut stilte vooraf. Eerst was Deelder zelf te horen in een opname van zijn gedicht over Sparta-legende Bok de Korver:

Als de geest van Bok de Korver
Zich warm loopt langs de lijn
En de kreet Sparta naar vore
Boven het Kasteel uit stijgt
weten wij de tijd gekomen
Ons te gorden tot den strijd
En de vijand te bestormen
Tottie een hartverzwakking krijgt
Nimmer zullen wij versagen
Strijden om elke meter grond
Nooit de Spartamars beschamen
aan geen enkel voetbalfront
Als Spartaan zijn wij geboren
Als Spartanen sterven wij
In de geest van Bok de Korver
En de naam van Cor van Rijn

Eerder hadden de drie burgemeesters van Rotterdam, die tijdens Deelders langdurige nachtburgemeesterschap zijn collega’s overdag waren, een gezamenlijke rouwadvertentie geplaatst. Het initiatief was uitgegaan van Bram Peper die zijn opvolgers Ivo Opstelten en Ahmed Aboutaleb wist over te halen om het eerbetoon mee te ondertekenen. Ook nooit eerder vertoond. Bram Peper verzekerde desgevraagd dat hij en zijn collega’s de advertentie uit eigen zak hebben betaald.

NRC Handelsblad herdacht Jules Deelder gisteren op de puzzelpagina. De Rotterdamse dichter Rien Vroegindeweij, die vanmiddag in Deelders stamkroeg Ari zijn dichtbundel De Rotte is een natte droom presenteerde, vond de oplossing van het kruiswoordraadsel:

De uitvaart van Jules Deelder is op 31 december in kleine kring. Later die dag volgt een herdenkingsbijeenkomst in de Doelen. Daar vierde hij op 24 november nog zijn 75ste verjaardag.