Twee leden van het externe Nobelcomité voor Literatuur opgezet om de crisis te bezweren zijn opgestapt. Het gaat volgens The Guardian om Kristoffer Leandoer en Gun-Britt Sundström. Leandoer zegt dat zijn besluit een reactie is op het trage tempo van de commissie en dat zijn vertrek niets te maken heeft met de controversiële toekenning van de Nobelprijs aan Peter Handke.

Vorig jaar traden door een schandaal rond Jean-Claude Arnault, de man van jurylid Katarina Frostenson, die beschuldigd werd van verkrachting (waar hij inmiddels voor veroordeeld is), verschillende leden van de commissie af. Als gevolg daarvan werd de Nobelprijs dat jaar niet uitgereikt. In oktober 2019 werden vervolgens twee Nobelprijzen uitgereikt, die voor 2018 en 2019.

Opmerkelijk is overigens dat de commissie vorige maand enkele brieven verstuurden over haar keuze voor Peter Handke:

0