Inmiddels heeft de VPRO op Twitter gereageerd op de aangifte van ProRail vanwege het spoorlopen van Geert Mak. Vandaag ontstond er commotie over de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van In Europa waarin Mak over het spoor bij het Friese plaatsje Dronryp loopt.

De volledige reactie van de VPRO luidt:

In de proloog van de eerste aflevering van In Europa: de geschiedenis op heterdaad betrapt loopt presentator Geert Mak over een treinspoor. Als makers van deze serie hebben wij ons te laat gerealiseerd dat spoorlopen niet mag zonder toestemming.

Het doel was de serie van In Europa in te leiden, dit shot leek passend. We hebben ProRail inmiddels excuses gemaakt voor onze actie. We hebben bij de uitzending een tekst geplaatst waarin we mensen waarschuwen voor dit beeld en waarin we benadrukken dat spoorlopen verboden is.

Het is onduidelijk of ProRail nu de aangifte intrekt.

1