Flauwe, vermakelijke verhaaltjes

Tex de Wit is bekend van onder meer Zondag met Lubach en Klikbeet, onder andere als grappenschrijver. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zijn eerste boek, Ik heb een slimme droger, vooral bestaat uit grapjes. Deze grapjes zijn vermakelijk, maar missen de diepgang om echt te blijven hangen. De Wit speelt vooral met de verwachting van de lezer. De verhaaltjes, soms niet langer dan een paar regels, lezen daardoor makkelijk weg.

Een voorbeeld:

Lenzen

Ik wil lenzen, maar ik van de oogarts geen lenzen. Omdat mijn ogen te droog zijn. Ik maak te weinig traanvocht aan. Daar kan ik wel om janken. Maar dat kan ik dus niet.

Stilistisch gezien is dit verhaaltje weinig verheffend. Zo staat er twee keer lenzen in de eerste zin en beginnen twee zinnen met een voegwoord. Het is natuurlijk best grappig dat het figuurlijke ‘Daar kan ik wel om janken’ door de laatste zin letterlijk wordt begrepen. In het volgende verhaaltje gaat het er wat bruter aan toe:

Sollicitatiegesprek

Noem één of meerdere van je goeie eigenschappen.
Ik sta altijd voor mensen klaar.
Ik ben rechtdoorzee.
Ik ben iemand op wie je kan bouwen.
Ik ben zorgzaam.
Ik loop niet weg voor verantwoordelijkheid.
Ik ben een teamspeler.
Ik ben positief ingesteld.
Ik werk hard.
Ik heb geen negen-tot-vijfmentaliteit.

En kun je ook één of meerdere slechte eigenschappen van jezelf noemen?
Ik vermoord elke week een collega.

Sommige verhaaltjes beslaan meerdere pagina’s. Zo is het geestig dat de vrouw van de ik-figuur boos wordt op de ik-figuur vanwege zijn horoscoop, in het verhaaltje ‘Horoscoop’. De ik laat het er niet bij zitten en zoekt uit hoe horoscopen geschreven worden en hoe hij daar gebruik van kan maken om zijn vrouw te manipuleren. De verhaaltjes zijn niet willekeurig gesorteerd. Het begint met verhalen uit de jeugd van de ik-figuur en langzamerhand gaat de ik trouwen en wordt hij steeds ouder. Ook thematisch zijn de verhaaltjes bij elkaar gezet, zodat dit boek je een paar uurtjes kan laten glimlachen.

Erik-Jan Hummel

Tex de Wit – Ik heb een slimme droger. Thomas Rap, Amsterdam, 256 blz. € 19,99.