Er was al 2.500 euro opgehaald via crowdfunding, maar de uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs gaat dit jaar niet door. De kwaliteit was te slecht van de ingezonden bundels, aldus een persbericht.

Sinds 2015 eren wij het korte verhaal en de schrijver Maarten Biesheuvel door het bekronen van de beste in het Nederlands taalgebied verschenen verhalenbundel met een door crowdfunding ingezameld prijzengeld. De jury voor de editie van 2020 heeft te kennen gegeven uit de vorig jaar verschenen bundels geen winnaar te kunnen kiezen.

Het aantal verschenen verhalenbundels was in 2019 uitzonderlijk laag. De afgelopen jaren schommelde het aantal inzendingen rond de dertig, maar dit jaar werden er dertien boeken ingestuurd, waarvan een deel bovendien niet aan de reglementen van de prijs voldeed. De jury (Katty Gerez Heemstra, Marja Pruis en Lisanne Snelders) heeft de bundels beoordeeld en vastgesteld dat er geen prijswinnaar tussen zat.

De crowdfunding voor de Biesheuvelprijs 2020 wordt dit weekend stopgezet. Inmiddels was er ruim 2500 euro opgehaald, die zal worden teruggegeven aan de donateurs. Wij betreuren de gang van zaken zeer, voor de donateurs, voor Maarten Biesheuvel, voor de schrijvers, voor de jury en voor de vele anderen die de prijs al jaren belangeloos ondersteunen. Zo maakt Avalon Pers elk jaar een geschenkboekje voor de donateurs, stellen verschillende uitgevers verhalenbundels ter beschikking, verleent de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam essentiële logistieke ondersteuning, leveren vele schrijvers bijdragen aan onze website en spannen talloze mensen en media zich in om de naamsbekendheid van de Biesheuvelprijs te vergroten.

In de vijf jaar die de Biesheuvelprijs nu bestaat werden wij blij verrast door de grote aandacht die er voor het korte verhaal is en de jaarlijks groeiende opbrengst van de crowdfunding. Het is teleurstellend dat de publicatie en verkoop van nieuwe verhalenbundels daarbij achterblijft: hopelijk blijven uitgevers, boekhandels en lezers investeren in nieuwe verhalenbundels.

Wij hopen zeer dat de scherpe afname in het aantal gepubliceerde verhalenbundels een incident zal blijken te zijn en wij zijn vast van plan om in 2021 weer een J.M.A. Biesheuvelprijs uit te reiken, eventueel in gewijzigde vorm. De organisatie en de jury gaan in beraad om het voortbestaan van de prijs te garanderen.