Afgelopen dinsdag mocht het boekenpanel voor de laatste keer aanschuiven bij De Wereld Draait Door. Nu de dagelijks talkshow van de buis verdwijnt, kunnen boekhandelaren niet meer maandelijks hun favoriete boeken bespreken. De afgelopen dagen werd op social media veel gerouwd, vooral door uitgeverijen die enorm profiteerden van het boekenpanel.

Schrijver Jan van Mersbergen laat vandaag op zijn website een totaal ander geluid horen. Hij schrijft:

Het boekenpanel was een bijzonder succes. Verkopers als fans die anderen fan willen maken, dat is een slimme formule. Als zo’n item over muziek was gemaakt dan had een man die zijn dagen in een platenwinkel slijt op tv zijn favoriete muziekje net even iets te luid opgezet en er doorheen geschreeuwd: ‘Dit heeft mijn leven veranderd!’

Niemand was daar ingetuind. Daarom komen soms over muziek mensen aan het woord die verstand hebben van muziek, zoals Henny Vrienten die uit mag leggen wat een basloopje kan doen als het net even iets anders gespeeld wordt. Een muzikant die laat voelen wat muziek kan doen.

Nu is muziek een kunstvorm die direct binnenkomt. Over beeldende kunst, film, dans en toneel wordt ook alleen maar gesproken in superlatieven. De makers komen amper aan het woord, alleen gillende bewonderaars.

Voor schrijvers die proberen te doorgronden wat een boek doet wanneer de component ‘imponeren’ weggelaten wordt, is vanzelfsprekend helemaal geen plaats op de buis, en ook niet in geschreven media die zichzelf erg graag neer willen zetten als vertrouwenspersonen van de literatuur.
Het einde van het boekenpanel laat geen leegte achter. Het ontbreken van dit soort leegte zal als een gemis worden ervaren omdat lezers enthousiaste fans nodig hebben die zeggen: ‘Dit is fantastisch, ultiem, ongelofelijk.’

Lees zijn volledige stuk hier (inclusief het fileren van het Boek van de Maand en boekverkoper Wouter Cajot).