Feel the Bern in comicformaat

Het is moeilijk voor te stellen dat tijdens de komende verkiezingen in Nederland de partijstandpunten worden verkondigd door stripversies van Rutte, Jetten, Baudet of Klaver. Los of ze het zouden willen, zit niemand erop te wachten. In de Verenigde Staten is dat anders, al is dat nog niet zo lang het geval.

Behalve enkele gastrolletjes in superheldenstrips van bijvoorbeeld Ronald Reagan (in Superman) begon het echt bij George W. Bush, die een eigen stripserie had waarin zijn aapachtige alter ego met grote oren de ene na de andere stommiteit etaleerde. Heel grappig allemaal, van het niveau Saturday Night Live: de belevenissen van een domme president tegen wil en dank.

Obama was de eerste president die zij eigen comic had waarin juist zijn heldendaden werden verteld. Die comic werd destijds een succesje en dat heeft met name de Democratisch gezinde stripmakers op scherp gezet. Met de verkiezingen voor de deur zijn het vooral de Democraten die worden geportretteerd in stripformaat: al snel werd het activistische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez op het schild gehesen. Samen met haar zogenaamde Freshman Force gaat zij de corrupte bende in Washington te lijf.

Ocasio-Cortez wordt geportretteerd als de sociale redder in nood, degene die corporate America op de knieën zal dwingen. Voorlopig zal ze dat vanuit haar Congreszetel moeten doen, want de mensen die nu in staat worden geacht om de boel te redden zijn de presidentskandidaten, zij die het tegen Trump opnemen.

Een klein rondje langs de politieke hoofdrolspelers leert dat de comics over Trump meestal tegen hem zijn gericht, behalve het hilarische Trump’s Space Force waarin Trump korte metten maakt met zijn tegenstanders. Als hij met een ruimtewapen de genadeklap uitdeelt, zien we groot BARACKABOOM! over de pagina. Niveau heeft het onder alle omstandigheden, dat is evident.

Dat er (nog) geen comic is rond de saaie Biden lijkt niet verrassend, dat Bernie Sanders zijn eigen comic heeft des te minder: Talk Bernie to me is een one-shot met korte bijdragen van – laten we het maar eerlijk benoemen – fans van de beste man. Hij wordt bewierookt, neergezet als de redder van ongeveer onze hele planeet en de vaandeldrager van de nieuwe tijd.

In de comic van 48 pagina’s staat een flinke lijst bijdragen. Bepaald geen grote namen en dat zie je af aan het tekenwerk, dat gaat van belabberd tot redelijk. Belangrijker lijkt de boodschap. Een aantal strips is vooral educatief, op het saaie af. Met grote lappen tekst en veel citaten wordt verteld wat Bernie zoal heeft bereikt als senator en als politiek dier met een ongekende staat van dienst – The conscience of the Congres. Natuurlijk is er een zwakzinnige worstelversie van het debat met presidentskandidaten. Als Pete Buttegieg in de touwen wordt geslingerd hoort hij onomwonden: ‘Well y’know its hard to stay upright when you don’t stand for much.’ Helder.

Talk Bernie to me is hooguit een interessant inkijkje in de Amerikaanse verkiezingen. Als verzameling stripverhalen schiet het tekort. In dat opzicht was het verhaal van Ocasio-Cortez vermakelijker, en het zag er vooral beter uit. Het idee dat een stelletje ideële stripmakers een steentje hebben willen bijdragen is nobel maar niet werkelijk interessant.

Stefan Nieuwenhuis

Talk Bernie to Me: The Bernie Sanders Special and AOC Surprise. Devils Due Comics, 48 blz. $ 2,99.