Met de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs, zijn de drie genomineerde titels voor De Inktaap 2021 bekend. De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Vanaf september lezen ruim duizend scholieren van 15 t/m 19 jaar uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs de winnende titels van de Libris Literatuur Prijs, de BNG Bank Literatuurprijs en de BookSpot Literatuurprijs, en kiezen daaruit hun favoriet.

De genomineerde titels voor De Inktaap 2021 zijn:
Het wit en het purper van Willemijn van Dijk – Ambo Anthos (BNG Bank Literatuurprijs 2019)
De hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo – Koppernik (BookSpot Literatuurprijs 2019)
Uit het leven van een hond van Sander Kollaard – Van Oorschot (Libris Literatuur Prijs 2020)

Na het lezen van de drie titels gaan de leerlingen met elkaar in discussie met behulp van het LitLab-lesmateriaal en kiezen zij uiteindelijk tijdens een schooldebat hun winnende titel. De resultaten van alle jury’s samen bepalen welke titel wordt bekroond met De Inktaap 2021. De uitreiking vindt plaats tijdens de feestelijke slotdag op 11 februari 2021 in de Doelen te Rotterdam.