Schrijver Maarten Biesheuvel is overleden. Hij is 81 jaar geworden. Biesheuvel debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi en het korte verhaal is altijd zijn fort gebleken. Uiteindelijk is de prijs voor de beste korte verhalenbundel van het jaar naar hem vernoemd, al is die ironisch genoeg dit jaar niet uitgereikt.

In 1988 schreef Maarten Biesheuvel het Boekenweekgeschenk Een overtollig mens. In 2007 ontving Biesheuvel de P.C. Hooft-prijs voor zijn oeuvre.

Biesheuvel heeft een groot deel van zijn leven geleden onder psychische inzinkingen. Zijn vrouw Eva was tot haar overlijden in 2018 een grote steun voor hem.
In 1980 interviewde Jan Brokken hem over zijn schrijversschap:

Ik moet altijd naar een hoogtepunt toe werken. Als een verhaal droevig is, moet het steeds droeviger worden, als het krankzinnig is, steeds krankzinniger.Ik schrijf impulsief. Een verhaal moet in één keer goed zijn. Als het af is, corrigeer ik het met de pen, ik kras er wat uit, ik schrijf er wat bij, ik zet mijn naam eronder en het is af. Ik laat het aan Eva lezen en als zij het goed vindt stuur ik het naar een literair tijdschrift.

Lees de recensies op Tzum van Een Schiedamse jongen, Duizend vlinders, Carpe diem, De angstkunstenaar, Mijn vrouw, De verpletterende werkelijkheid, Godencirkel en Reis door mijn kamer.

13