De Women’s Prize for Fiction bestaat 25 jaar en daarom had sponsor Bailey’s bedacht om een reeks van 25 boeken uit te geven die oorspronkelijk bekend waren geworden onder de naam van mannelijke (of neutraal klinkende) pseudoniemen. Zo schreef Mary Ann Evans Middlemarch, al gebruikte ze het pseudoniem George Eliot.

Reclaim Her Name heet de campagne rond de boeken: ‘Finally giving female writers the credit they deserve.’ Bailey’s is sinds 2013 sponsor van de prijs die gaat naar het beste boek geschreven door een vrouw. Op 9 september wordt de prijs, waarvoor onder andere Hilary Mantel is genomineerd, uitgereikt

De campagne zorgt ook meteen weer voor politiek correct gemor, zo blijkt uit een artikeltje van The Guardian. Zo stond er een verkeerd portret op de voorkant van The Life of Martin R Delany geschreven door Frances Rollin Whipper (Frank A. Rollin) en is de naam van de Chinees-Engelse Edith Maude Eaton wel erg ontdaan van de Aziatische herkomst. Mary Chapman, professor Engels aan de University of British Columbia vindt het hele project meteen ‘sloppy’.

0