Het is aan de jury van de Libris Literatuur Prijs te danken dat het boek De herinnerde soldaat van Anjet Daanje een tweede leven kreeg. Zij was de grote onbekende op de longlist van de prijs. Thomas de Veen las het daarna (‘Ook deze boekenredactie moest wakker geschud worden’), noemde het een verbluffend boek en gaf het alle beschikbare ballen (vijf) mee. Die recensie zorgde direct voor een herdruk.

Inmiddels is is de vierde druk verschenen laat Anton Scheepstra van Passage weten. Vandaag in NRC krijgt het het boek opnieuw alle lof toegezwaaid. Niemand minder dan chef Michel Krielaars schrijft:

Want De herinnerde soldaat behoort een bestseller te zijn en hoog in De Bestseller 60 te staan, ver boven Lucinda Riley en Rutger Bregman – wat een paar weken na de recensie van Thomas de Veen ook gebeurde, met twee herdrukken als gevolg. Maar dan nog! Waar blijft die grote prijs? Waar blijft die literaire eer die alleen lezers je kunnen geven? Want De herinnerde soldaat behoort tot de wereldliteratuur, en dat kun je van weinig andere Nederlandse romans zeggen.

In november verschijnt ook een midprice-editie van de vorige roman van Daanje: jl.