Met De grom uit de hond halen heeft Iduna Paalman de Poëziedebuutprijs 2020 gewonnen. Ze win een bedrag van 1500 euro.
De jury:

‘Er is nog niets aan de hand’ luidt de eerste zin op de achterflap van De grom uit de hond halen. Het is de aftrap van een onheilspellende, poëticale zindering, een debuut lang. Want met de blik van een bezorgd flaneur beschrijft Iduna Paalman zowat alle mogelijke risico’s in haar nabije omgeving en toekomst. Besmetting, kwetsuur, blikschade: de ambitie lijkt aanvankelijk om het allemaal te voorkomen, maar de lat ligt hoger dan het status quo. Er is een verlangen naar op z’n minst de mogelijkheid van een veilig oord. Paalman laat ons subtiel wennen aan dat verlangen: waar ze eerst over een gedoemde wereld lijkt te dichten, maakt ze gaandeweg de kwetsbaarheid zichtbaar van een wereld die de moeite waard is om te beschermen. Haar blik heeft veel weg van een bliksemafleider die de inslag moet vermijden. Paalman dicht met een cool die het niet moet hebben van grote, vormelijke experimenten, wel van grote beheersing. Het contrast tussen de beklemming, de nieuwsgierige observaties en talige precisie houdt de lezer alert.

Iduna Paalman wint Poëziedebuutprijs 2020 from Paukeslag on Vimeo.

De andere genomineerden waren:
Sis Matthé – persoonlijk geraakt (het balanseer),
Jens Meijen – Xenomorf (De Bezige Bij),
Peter Prins – contouren voor verderop (Uitgeverij crU).

In de jury zaten Maud Vanhauwaert, dichter en docent aan het conservatorium van Antwerpen, Tineke De Meyer, schrijver en maker, Matine Vandermaes, bibliothecaris in de bib van Oostende en Hans Vandevoorde, hoofddocent Nederlandse Letterkunde aan de VUB; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter.

1