‘Zwak’, dat is het oordeel van de commissie van het Fonds Podiumkunsten over Meindert Talma. De Groningse Fries had 100.000 euro aangevraagd bij het Fonds, maar kreeg gisteren te horen dat hij niets krijgt. De toelichting bij de adviezen van de commissie lijken een trap na te zijn:

Meindert Talma en de leden van zijn band zijn capabele musici, die kunnen bogen op de nodige ervaring. De commissie is echter minder te spreken over de kwaliteiten van Meindert Talma als zanger en componist. Zo heeft zijn stem een beperkte reikwijdte en worden zijn liedjes gekenmerkt door een beperkt en gekend muzikaal idioom, waardoor de muziek nogal eenduidig blijft. […]
Hoewel Meindert Talma volgens de commissie een herkenbaar geluid heeft ontwikkeld, blijft het werk in theatrale zin steken in herhalingen. Zij stelt vast dat de producties van Meindert Talma enige variatie kennen in de gekozen thematische uitgangspunten, maar dat dit niet is terug te zien in de enscenering of muzikale invulling van het werk. De commissie vindt het werk van Meindert Talma van weinig zeggingskracht getuigen. Zo is ‘De Domela Passie’ in haar ogen nauwelijks gelaagd of dynamisch. Door de beperkte variatie binnen het gebruikte muzikale idioom weet het stuk de aandacht van de luisteraar niet vast te houden. Ook de concerten vindt de commissie niet bijzonder aansprekend. Zij mist daarin interessante of verrassende elementen die het werk naar een universeler niveau kunnen tillen en zo een bijzondere publiekservaring meebrengen.

Lees het hele advies hier.

In totaal 2% van het hele budget van het fonds ging naar makers in de drie provincies in het Noorden.

16