Ze leest Dochters van China van Jung Chang en luistert op het ogenblik naar Zwarte schuur van Oek de Jong. Nick Muller van HP/De Tijd vraagt minister Ingrid van Engelshoven (OCenW) naar haar favoriete schrijvers en dan noemt de minister Hugo Claus, Erwin Mortier en A.F.Th. van der Heijden. De minister, die onder meer ook emancipatie in haar takenpakket heeft, merkt dat ze alleen maar witte mannen noemt.

[…] maar je kiest bij de literatuur waar je van houdt voor de mooiste boeken, en niet voor de persoon die het geschreven heeft. Zo zou het ook moeten zijn bij literaire prijzen. Overigens is er genoeg vrouwelijk schrijverstalent. Het is natuurlijk mooi als de jury heel divers is samengesteld, maar uiteindelijk moet de prijs naar het mooiste boek gaan. Het geslacht of de achtergrond van de auteur mag daarbij geen rol spelen.

Waarvan akte.

Lees over alle culturele voorkeuren van de minister hier (€).

0