Zijn eerste drie boeken kwamen uit bij De Bezige Bij, maar toen stapte Walter van den Berg uit ‘ontevredenheid’ over naar het net opgerichte Das Mag. Daar kwam in 2016 Schuld uit dat het tot Boek van de Maand schopte bij DWDD, een bekend tv-programma vroeger waarin vier boekhandelaren superlatieven mochten plakken op willekeurige boeken. Op 24 september verschijnt de roman Ruimte bij Hollands Diep. Die uitgeverij kon Van den Berg geld bieden om een tijdje te kunnen schrijven op Vlieland. Op zijn weblog schrijft Van den Berg:

De harde werkelijkheid: ik ben tot en met Schuld een amateurschrijver geweest. In het algemeen kunnen schrijvers in Nederland niet leven van het schrijven, behalve als ze grote offers brengen (een kamertje ergens op drie hoog in plaats van een hypotheek, om maar een offer te noemen). Dat offer heb ik nooit hoeven brengen, omdat ik de grote luxe had van het kunnen schrijven naast de day job. Ik werkte overdag en schreef ‘s avonds en in het weekend.

Maar soms zit Het Leven in de weg van De Kunst, en lukt het schrijven niet altijd. Ik was wel wat aan het krabbelen, maar een boek zat er niet aan te komen. En toen kwam Hollands Diep.

Als je wat steekwoorden uit foldertekst haalt dan gaat Ruimte over: drama, verliefd worden op een gewelddadige man, vlucht, zelfhulpboek, een noodlottig en onbedoeld effect, desastreuze gevolgen, volksvijand nummer 1, tragedie, trauma.

Ruimte gaat over hoe beslissingen bepaalde gevolgen lijken te hebben, en over het daadwerkelijke waarom van die levensbepalende beslissingen.

(foto: screenshot van YouTube-filmpje.)

0