Het is de angst van elke redactie: je hebt nieuws onder embargo en toch maak je de fout dat je het nieuws te vroeg naar buiten brengt. Dat overkwam Boekblad vanmiddag toen de redactie om half vijf hun nieuwsbrief verzond waarin de winnaars stonden van Beste Boek voor Jongeren 2020: Nicolas en de verdwijning van de wereld van Anne Eekhout en Darius de Grote is niet oké van Adib Khorram. Een half uur later kwam er een vervolgbericht van Boekblad:

In de zojuist verstuurde nieuwsbrief van Boekblad staat een bericht over de winnaars van het Beste Boek voor Jongeren. Dit nieuws is echter nog onder embargo tot 18.30 uur vanavond. We willen iedereen die de nieuwsbrief heeft ontvangen daarom verzoeken om dit nieuws stil te houden en het met name niet op social media te publiceren. De auteurs zijn nog niet op de hoogte en de bekendmaking vindt pas plaats om 18.30. Bedankt voor jullie medewerking.

Om 19.00 uur verscheen het officiële bericht van het CPNB waarin gesteld werd dat de winnaars waren ‘verrast door Frank van der Lende en Eva Koreman op NPO 3FM’:

Het boek Nicolas en de verdwijning van de wereld (De Arbeiderspers) geschreven door Anne Eekhout is verkozen tot het Beste Boek voor Jongeren 2020 in de categorie ‘Nederlandstalig’. In de categorie ‘Vertaald’ ging deze prijs naar Darius de Grote is niet oké (Gottmer), geschreven door Adib Khorram in de vertaling van Tjalling Bos. Een vijfkoppige jury van jongeren koos deze boeken als winnaars nadat een voorselectie van vijf boeken per categorie was samengesteld door een vakjury. De bekendmaking vond plaats bij jongerenzender NPO 3FM, door dj’s Frank van der Lende en Eva Koreman. De winnaars ontvangen elk een cheque ter waarde van 2500 euro.

0

Reacties