Anna Enquist staat prominent op het omslag van het Boeken Magazine. In het blad staat een interview met Enquist afgenomen door ene Jirka Claessens. Er is echter één probleem: Enquist heeft nooit met het blad gesproken. Dat ontdekte Dirk Leyman van De Morgen die Enquist liet reageren:

“Ik heb helemaal geen interview aan het blad gegeven. Laat staan dat ik wist dat ik op de cover zou staan”, bevestigt Enquist. “Hier zijn gewoon fragmenten van vroegere interviews, soms ouwe meuk van dertig jaar geleden, bij elkaar gegooid en aan elkaar gelast. Ik wist helemaal van niets. Dit kan toch helemaal niet? Zeker niet zonder mij op de hoogte te brengen.”

Leyman spreekt met verschillende uitgevers die hun vraagtekens zetten bij de journalistieke mores van het blad en die betwijfelen of het oplagecijfer van 10.000 exemplaren wel klopt:

Toon van Mierlo, pr-verantwoordelijke bij Pelckmans uitgevers. “Ik moet bekennen dat ik buiten het echte boekenvak weinig mensen ontmoet die het tijdschrift kennen of lezen.”

Lees het hele artikel hier (€).

0