Jeroen Olyslaegers ontvangt de Prijs van de KANTL voor Proza 2020. Dat is zojuist bekend gemaakt. Uit al het proza dat verscheen in de periode tussen 2016 en 2019 verkoos de jury zijn roman WIL. Olyslaegers had stevige concurrentie. Ook De heilige Rita van Tommy Wieringa, Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer en Zwarte schuur van Oek de Jong waren voor de prijs genomineerd.

Uit het juryrapport:

(…) Met zijn genuanceerde, goed gedocumenteerde en vooral empathische roman heeft Olyslaegers een bijdrage geleverd tot het collectieve verwerkingsproces. Met raak getypeerde en genuanceerd uitgewerkte personages, levendige scenes en een meeslepende vertelstijl, is hij erin geslaagd om zonder een moreel oordeel of een ideologische boodschap op te dringen de lezer ervan bewust te maken dat er een Wilfried Wils schuilt in elk van ons en dat er veel meer grijs is dan wit of zwart.

De juryleden waren Hugo Brems (voorzitter), Piet Couttenier, Leen Huet, Kris Humbeeck en Peter Theunynck.

Eerder won Olyslaegers ook de Tzum-prijs voor zijn roman, alsook de Fintro Literatuurprijs, de Confituur Boekhandelsprijs, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza en de F. Bordewijk-prijs.

3