Twee weken geleden verscheen Stefan Hertmans met zijn nieuwe roman voorzichtig in de bestsellerlijst; De opgang kwam binnen op plek 45. Een week later steeg de roman twee plaatsen naar plek 43. Deze week doet de Vlaamse schrijver plotseling goede zaken in de Bestseller 60; De opgang klimt ineens naar de dertiende plaats. Net geen top tien-positie.

De opgang is opnieuw een sterk autobiografische roman. Zijn uitgeverij schrijft:

In de zomer van 1979 trok een huis in het Gentse Patershol de aandacht van Stefan Hertmans. De blauweregen hing bestoft neer, maar de geur trof hem diep en bracht hem terug naar zijn kinderjaren. Hij kocht het pand in een opwelling. Verbijsterend was de ontdekking dat de vroegere bewoner een ss’er was geweest. Pas nadat Hertmans het huis twintig jaar later had verkocht ging hij op zoek naar wat er zich tijdens de oorlog had afgespeeld.

Verder zijn er veel dalers in de Bestseller 60. Marieke Lucas Rijneveld staat met De avond is ongemak inmiddels op plek vier (vorige week nog plek drie), ook Arjen Lubach (Stoorzender) en Arhur Japin (Mrs. Degas) dalen beide één plek deze week (respectievelijk plaats vijftien en zestien), Familieopstelling van Kluun zakt van 24 naar 26, maar Pieter Waterdrinker (De rat van Amsterdam) zit weer licht in de lift (van plek 54 naar plek 42).