De boeken van de Duitse schrijfster Monika Maron worden voortaan bij Hoffmann und Campe in Hamburg uitgegeven. Hoffmann und Campe geeft al sinds 1826 de boeken van Heinrich Heine uit. Vorige maand werd bekend dat uitgeverij S. Fischer uit Frankfurt am Main geen boeken van Maron meer wil uitgeven omdat de schrijfster te rechts is geworden. Maron heeft een essaybundel bij een uitgever gepubliceerd die gelieerd is aan de extreemrechtse scène. De schrijfster maakt er in essays en interviews geen geheim van dat zij vindt dat de bevolkingsgroei in Afrika en de immigratie van islamitische vluchtelingen de Duitse democratie en de westerse vrijheden bedreigen. Haar opvattingen zijn te vergelijken met die van de Franse schrijver Michel Houellebecq.

Fischer publiceerde sinds 1981 negentien boeken van Maron. Ze debuteerde in 1981 bij Fischer, toen ze nog in de DDR woonde, met de roman Flugasche. Deze roman over censuur en spionage kwam niet door de Oost-Duitse censor. In 1988 verhuisde Maron naar de Bondsrepubliek.

Begin december verschijnt al het eerste boek van Maron bij Hoffmann und Campe, een novelle over haar buitenlandse hond. Fischer wees dit boek, dat de titel Bonnie Propeller heeft, af. In april 2021 verschijnt bij Hoffmann und Campe de essayband Was ist eigentlich los?, die oorspronkelijk bij Fischer ter gelegenheid van Marons 80e verjaardag zou verschijnen. Maron is ook al met een nieuwe roman bezig. In de roman Munin oder Chaos im Kopf (2018) is de hoofdpersoon bang voor aanslagen door islamisten en de vele vluchtelingen met een islamitische achtergrond die de afgelopen jaren in Duitsland zijn verwelkomd.