Om vijf uur vanmiddag wordt de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs 2020 bekend gemaakt. Iedereen kan de uitreiking online volgen via de site van de literatuurprijs.

Het is de eerste keer dat de prijs onder deze naam wordt uitgereikt, voorgaande jaren was BookSpot nog de sponsor van de literatuurprijs. De shortlist leverde meteen een rel op (zie hier, hier, hier, hier en hier).

Tzum.info besprak bijna alle genomineerden (Gloria van Koen Sels werd niet gerecenseerd op deze site). Wie maakt vanmiddag kans op het prijzengeld van 50.000 euro?

Charlotte Van den Broeck – Waagstukken

Misschien is Waagstukken in de opzet, met dertien verschillende architecten en hun mislukkingen, een tikkeltje te eentonig. Toch is het bewonderenswaardig dat een jonge schrijfster het aandurft om niet een boek te schrijven waarvan er al zoveel zijn. Ze heeft de originele vorm gevonden om via het leven van anderen ons deelgenoot te maken van het hare. Dat belooft veel voor de rest van haar oeuvre.

Stephan Enter – Pastorale

Enter beschrijft de verbittering en vijandigheid van Louise gevoelvol en laat haar tevens reflecteren op de oorzaak van haar rancuneuze gevoelens: ‘Herinnering had geen hoop, geen fantasie, geen spanning.’ Louise is een intrigerend en enerverend personage, maar ze helaas niet de enige hoofdpersoon. Pastorale is wijdlopiger dan zijn voorgangers en heeft niet de intensiteit die Enters twee vorige romans zo goed maken.

Oek de Jong – Zwarte schuur

Zwarte schuur is een complexe roman, die desondanks glashelder is en geen moment verveelt. Steeds weer zorgt De Jong voor nieuwe invalshoeken, en nieuwe episoden in het leven van Maris, zonder dat het overzicht verloren gaat: een verblijf in New York, een vakantie op Tenerife, een beslissende ontmoeting met een galeriehouder. Zijn verteltechniek is fenomenaal.

Marcel Möring – Amen

Möring is net als zijn protagonist een archeoloog: hij onderzoekt in Amen het onzichtbare, wat zich afspeelt binnen de huid. Elke gebeurtenis, elke ontmoeting of uiterlijke beschrijving staat in het teken van Sams geest. Sam probeert het onbegrijpelijke te begrijpen en dit streven is de motor van Amen.