Op zijn blog reageert Ted van Lieshout onder de titel ‘Kijk uit voor de sensitive reader!’ op de beslissing van Blossom Books om in een nieuwe editie van De hel van Dante de profeet Mohammed weg te poetsen. De uitgeverij wilde ‘niet onnodig kwetsend’ zijn. Myrthe Spiteri van Blossom Books zei in De Standaard:

‘De dieven of moordenaars in Dantes hel hebben wel echte fouten begaan, terwijl een godsdienst vestigen niet laakbaar kan zijn. Dante plaatst homoseksuelen ook in de hel, maar dat kwam doordat het christendom daar zo over dacht, tot vandaag toe. En Dante schrijft toch heel respectvol over hen.’

Van Lieshout reageert terecht op die redenering:

Waar hebben we eerder gehoord dat homo’s op één hoop worden gegooid met dieven en moordenaars? Juist, bij gelovige extremisten. En hoezo mogen islamitische gelovigen het exclusieve recht hebben om niet gekwetst te worden en mogen christenen gerust kwetsen, ‘omdat het christendom daar zo over dacht’?

Moet een uitgeverij van boeken voor de jeugd jonge lezers die onzeker zijn over hun geaardheid, niet juist beschermen tegen het idee dat homo’s in de hel horen? Kennelijk niet, want er is gekozen om bij het ingrijpen in het werk van Dante de profeet Mohammed uit de hel te halen en homo’s daar juist te laten.

Lees het hele stuk hier.