Op zijn 82-ste verjaardag heeft schrijver Hans Vervoort een nieuwe literaire prijs aangekondigd: de Hans Vervoort Prijs. Op 22 april 2022 wordt die voor het eerst uitgereikt aan een schrijver van ‘verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard’. Aan de prijs – tweejaarlijks uit te reiken in de even jaren – is een bedrag van 5000 euro verbonden.

Het geld komt uit de verkoop van het huis dat Hans Vervoort en zijn vrouw in 1969 voor 60.000 gulden kochten in de Amsterdamse Concertgebouwbuurt. Tweeënvijftig jaar later bracht datzelfde huis volgens Vervoort op Facebook meer dan het zestigvoudige op. Hoewel de schrijver het precieze bedrag niet noemt, zou dat zo’n 1,6 miljoen euro moeten zijn.

‘Het gaf me de mogelijkheid om een stukje van die rijkdom te reserveren voor de promotie van een soort proza, dat het in Nederland slecht doet: goed leesbare verhalen zonder boodschap en zonder diepere lagen,’ aldus Hans Vervoort op Facebook. Vertellersproza, verduidelijkt hij: ‘Leesbare verhalen zijn in Nederland nooit populair geweest. In de Nederlandse literatuur wordt er veel belang aan gehecht dat je van een verhaal “iets kan meenemen.”’

Vervoort: ‘Ik wilde als schrijver vooral lotgenoot zijn van de lezer,  beschrijven wat een mens kan overkomen en hoe je je daar tegen te weer kan stellen of eraan ten onder kan gaan.’ 

Als voorbeelden noemt Vervoort Gerard Kornelis van het Reve (die van De Avonden), Nescio, F. Springer, Beb Vuyk, Vincent Mahieu, Bob den Uyl, Joop Waasdorp, Maarten ’t Hart, Simon Carmiggelt, Eelke de Jong, Toon Tellegen, Guus Luijters, Mensje van Keulen, Peter Andriesse, Wim Noordhoek, Monika Sauwer,  Chantal van Dam, Tim Krabbé. 

‘En uiteraard kwam daar verzet tegen van de gevestigde literatuur, met name van Jeroen Brouwers in zijn schotschrift De Nieuwe Revisor (1979),’ zegt Vervoort. ‘Misschien kan de Hans Vervoort Prijs er iets aan bijdragen dat dit soort proza weer wat aandacht krijgt.’ 

In de komende maanden, belooft Hans Vervoort, gaat hij een en ander regelen bij de notaris en een bestuur en een jury zoeken. Meer nieuws in september.