In zijn interviewreeks Tien geboden in Trouw interviewt Arjan Visser vandaag Joop Schafthuizen. Schafthuizen scoort niet echt hoog op de naleving van die tien geboden. Bij het negende gebod, ‘Gij zult geen valse getuigenissen spreken tegen uw naaste’, komt het boek Uren met Joop Schafthuizen aan de orde. Nop Maas is een echte schrijver, aldus Schafthuizen ‘want een echte schrijver kan heel goed liegen, nou dat is dus gelukt.’ De voormalige partner van Gerard Reve heeft het boek met ‘veel ongenoegen’ gelezen, maar ligt daar niet wakker van:

Weet je waarom ik vannacht niet meer kon slapen? Omdat ik me er zo op verheugde om vandaag met allerlei houtsoorten een mooie kunstkast in elkaar te gaan zetten. Dat is toch veel interessanter dan me druk maken om de handig gecamoufleerde, vieze, gemene onwaarheden van een schurftige rioolrat?

Lees het hele interview hier.

(foto: Bogaerts, Rob / Anefo, Nationaal Archief, CC0)