Afgelopen donderdag zijn de vier genomineerden voor de C. Buddingh’-prijs 2021 bekendgemaakt. De vier kanshebbers op de prijs voor het beste poëziedebuut zijn:

* Schiavone – Voor als je stuk bent (Pepper Books)

De urgentie, de kracht en de kwaadheid die uit de bundel spreken verraste en ontroerde de jury. Voor als je stuk bent is niet alleen een zoektocht naar taal en een zoektocht in vormen maar probeert ook actief een connectie met de lezer op te maken

.
* René Smeets – Alles gestolen (P)

Hij vertaalde onder andere de werken van Hans Magnus Enzensberger vanuit het Duits. Enzensberger is ook inspiratiebron voor zijn debuutbundel. De lezer wordt uitgenodigd om in de relatie tussen vertaler en auteur te stappen. Uit Alles gestolen spreekt een enorme betrokkenheid bij poëzie.

* Wout Waanders – Parkplan (De Harmonie)

Onder de soms absurde beschrijvingen schemert echter altijd de kwetsbaarheid door. De grap en de ernst worden slim afgewisseld. […] Parkplan gaat over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met kleine onderhandelingen toch proberen een coherent geheel van te maken.

* Dorien de Wit – Eindig de dag nooit met een vraag (De Arbeiderspers)

Er spreekt een hedendaagse stem en een aparte blik uit die de lezer uitnodigt om op haar manier naar de werkelijkheid te kijken. […] Eindig de dag nooit met een vraag is een zoektocht naar een realiteit en gaat in op de manieren waarop deze realiteit aan je ontsnapt en onvatbaar blijkt, of in elk geval anders is dan mensen zeggen dat hij is.

In juni wordt de C. Buddingh’-prijs 2021 uitgereikt tijdens de 51ste editie van Poetry International Festival, dat plaatsvindt van 10 t/m 13 juni. De jury bestaat uit Ellen Deckwitz, Mylo Freeman en Ilke Froyen.

Er worden ook speciale C. Buddingh’-Online Leesclubs georganiseerd, zie voor meer info hier.