In de Volkskrant een stuk van Adriaan van Dis over leespromotie, helaas weer met die fabel over het PISA-onderzoek, maar voor de rest met een hartstochtelijk pleidooi voor literatuur. Geen sexy onderwerp voor politici die zelf ook al niet uitblinken door belezenheid of cultureel besef.

Met een pleidooi voor hoogwaardig literatuuronderwijs win je kennelijk geen verkiezingen. Ook al maakt lezen ons weerbaarder en draagt het bij aan een goede volksgezondheid. Een roman leert je het perspectief van de ander in te nemen – een cruciale vaardigheid voor burgerschap, zo schreven Yra van Dijk en Marie-José Klaver al. […]
O, ik zou zo graag actie willen voeren. Maar hoe? Onverschilligheid heerst alom. Moet ik een zachte krachten leesknokploeg oprichten? Met een spandoek op het Binnenhof gaan staan?

Nederland, let op uw zaak. Lees toch, Rutte. Lees toch, Wilders. En draag dat uit.

Lees het hele stuk hier.