De oproep van Yra van Dijk en Marie-José Klaver om leerlingen minder pulp te laten lezen op school heeft tot de gebruikelijke Babylonische spraakverwarring geleid die elke keer uitbreekt als iemand iets zegt over literatuuronderwijs. De schrijfsters werden, op GeenStijl, meteen op een misogyne en homofobe manier afgeslacht. In de brievenrubriek van de Volkskrant reageert schrijfster Joke van Leeuwen instemmend met het artikel van Van Dijk en Klaver en ze wijst naar de praktijk over de grens, bijvoorbeeld Vlaanderen:

Daar lezen de kinderen die in groten getale jureren de boeken uit zorgvuldig opgebouwde gevarieerde lijsten en spreken ze er samen inhoudelijk over. Ook zitten er veel kinderen van allerlei afkomst op woordafdelingen van academies en zijn daar jarenlang in hun vrije tijd op een speelse manier met teksten bezig.

Lees de hele brief in deze rubriek.