De ontdekking van Joost Oomen en Bram Douwes

Grapjesmaker Stefano Keizers zei vorige week vrijdag in de talkshow Humberto dat De slimste mens ‘voor mensen die normaal niet snel door een regisseur of een eindredactie gekozen zouden worden om in een programma te zitten een perfecte manier om in een programma te komen.’ Hij zat tegenover Joost Oomen die kort daarna uitbarstte in het gedicht ‘Een blok cement op zolder vinden‘ waarmee hij de presentator verraste en het twitterpubliek van Humberto verbijsterde. In het programma werd ook een fragment getoond uit De slimste mens waarbij Oomen het antwoord ‘Gaby Blaaser’ niet wist bij een vraag en een foto. ‘Wie? Wie gaat er nu spaghetti koken in een onderbroek? Dat is heel raar!’ Ik wist ook niet wie Gaby Blaaser was (ik zou na één ronde al uit dat programma verdwijnen, want elke keer blijkt vooral hoe eenzijdig mijn kennis is als bankkijker) en ook niet waarom ze in haar onderbroek in een pan stond te roeren. Ik weet wel precies waarom ik van Joost Oomen houd en dat is omdat hij terugkwam op zijn uitspraak: ‘Ik heb hier op zich spijt van, want eigenlijk vind ik het prima als mensen spaghetti willen koken in hun onderbroek. Daar heb ik niks over te zeggen.’ Op Tzum is de recensie van Het Perenlied 1693 keer bekeken in augustus en dat toont nog maar weer eens de kracht die televisie kan hebben bij het verspreiden van literatuur.

Joost Oomen kende ik al jaren toen hij nog in Groningen woonde evenals zijn tegenstander in de finale van De slimste mens: Bram Douwes. Douwes werd steeds aangekondigd als Powned-verslaggever, maar we kennen hem hier in Groningen als een allround presentator en interviewer. Hij had een fantastische live talkshow die floreerde dankzij hem, maar die ter ziele ging omdat te veel organisaties en mensen er zich tegenaan bemoeiden. Bij de regionale omroep RTV Noord hadden ze geen idee dat ze goud in handen hadden en liet men hem vooral lullige itempjes doen, terwijl de dagelijkse tv-talkshows door de meest saaie presentatoren worden afgedraaid. Het Dagblad van het Noorden had Douwes ook even in dienst voordat hij naar Powned vertrok.

Toch denk ik dat Douwes beter is als talkshowhost dan als maker van filmpjes. Op dit moment geven ze talkshows volgens volstrekt onduidelijke, inclusieve ons-kent-ons-connecties aan non-talenten en de echte talenten, zoals Bram Douwes, blijven aan de kant staan. En vergis je niet in Douwes door al die ironische filmpjes; ik heb hem ook een uur lang Ellen Deckwitz zien interviewen over poëzie, boeiend en inhoudelijk. Dat zie ik nog niet heel veel interviewers hem nadoen.

Het is mooi dat De slimste mens mensen in beeld brengt die je anders nooit zou zien, wist Stefano Keizers. Een keer iemand anders dan de Frogertjes. Toevallig kende ik Oomen en Douwes uit Groningen, maar er lopen natuurlijk ook nog heel veel talentvolle mensen rond in Nijmegen, Rotterdam en Maastricht. Die wil ik weleens zien in de koekoek éénzang aan televisieprogramma’s die je dagelijks voorgeschoteld krijgt.

Coen Peppelenbos