Het thema van Nederland Leest is ‘Over de grens’ en Abdelkader Benali verzorgt dit jaar het poëtische gedeelte.

Een gedicht is een uitnodiging om te gaan reizen. In mijn kamer ben ik omringd door honderden reisgenoten. Ik hoef ze maar aan te kijken en ze pakken me al bij de hand voor een geweldig avontuur. Dus kom, laat mij je gids zijn, laten we verdwalen in het labyrint van de stad, huiveren bij het zien van een vlammende vulkaan en tot rust komen bij het zien van de oceaan. Wat we hebben gezien vertellen we elkaar, het ene verhaal nog sterker dan het andere. We rusten uit en sparen energie om de reis verder te gaan. Onderweg zingen we om de vermoeidheid te verdrijven. We lezen de wereld. Dat kan net zo makkelijk vanuit een stoel, of bank. En soms reis ik de wereld over op het toilet. Niemand houdt mij tegen. Dat is voor mij het belangrijkste: dat niemand me tegenhoudt. Dat ik grenzeloos mag zijn.

De wandelaar van Adriaan van Dis geven de deelnemende bibliotheken in november cadeau tijdens Nederland Leest. De Nederland Leest Junior-uitgave Katvis van Tjibbe Veldkamp is bedoeld voor de leeftijdsgroep 10-14.