In Elders literair gaat het over het vertrouwde en het onbestemde, over dromen en vertrekken, over arriveren en verdwalen en, in iedere betekenis van het begrip, over terugkeren. Of het nu om het ‘hier’ of ‘elders’ gaat, steeds is één specifieke plek het uitgangspunt. Zoals Linn Ullmann het stelt in haar roman De rustelozen (2015): ‘Zien, herinneren, begrijpen. Alles hangt af van de plek waar je staat.’

Het platform Elders literair biedt in digitale vorm en als papieren tijdschrift (binnenkort meer nieuws) een podium aan prozaschrijvers, dichters en essayisten voor wie het ‘niet hier’ in hun werk een wezenlijke rol speelt. Ze verbeelden hun ervaringen op plekken die ze kennen, ver weg of dichtbij, in vreemde landschappen of in hun eigen huiskamer, creëren een fictief domein of onderzoeken hun herinneringen aan een omgeving die er niet meer is.

Behalve over literatuur gaat het in Elders over beeldende kunst, fotografie, film en architectuur.

Elders literair is een Haags initiatief en richt zich op Nederland, Vlaanderen en andere Nederlandstalige gebieden.

Het uitgangspunt voor het nieuwe literaire tijdschrift Elders is nog wat hybride, maar het is altijd fijn als er een nieuw literair tijdschrift start. Den Haag zat zonder literair tijdschrift toen Cor Gout ophield met Extaze, maar nu heeft de hofstad weer een echt literair blad. Voorlopig is het blad alleen online te bekijken, maar uitgeverij In de Knipscheer zal de papieren uitgave verzorgen.

In de redactie zitten Kristien De Wolf, Arjen Duinker, Diederik Gerlach, Hein van der Hoeven, Peter den Hollander, Herman Jansen, Heidi Koren, Els Kort, Arjen van Meijgaard, Felix Monter, Hans Muiderman, Kees Ruys.

Kijk hier verder.