Maarten Dallinga schrijft in NRC Handelsblad vandaag over de zelfcensuur van educatieve uitgeverijen. Als er in schoolboeken al te vrij over bepaalde onderwerpen gesproken wordt dan kan het betekenen dat scholen op religieuze grondslag een methode niet kopen. In de krimpende markt van schoolboeken kunnen educatieve uitgeverijen zich niet veroorloven om dat deel van de markt links te laten liggen. En dus gaan ze over tot zelfcensuur.

Dat het niet de bedoeling is God of Allah negatief neer te zetten in woord of beeld. Dat vloekwoorden taboe zijn en soms ook het gebruik van ‘ruwe’ termen als ‘stom’ en ‘kop’. Makers krijgen ook opgelegd ‘wereldse’ zaken als kermis, carnaval, make-up, korte rokjes en tatoeages te negeren of in elk geval niet positief te belichten. Ook zijn bij grote en kleinere uitgeverijen regenbooggezinnen, sporten op zondag en vrouwelijke predikanten taboe. En de evolutieleer is dikwijls een verboden thema, dus ook beschrijven of afbeelden van dino’s mag niet.

Lees het hele stuk hier.

(foto: Sui Jianguo: Dinosaur Amidst the Wind)