De Frans Vogel Poëzieprijs 2021 is toegekend aan de Utrechtse dichter Daniël Vis.

De tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs voor dichters tot en met 33 jaar uit Nederland of Vlaanderen, is genoemd naar de Rotterdamse dichter Frans Vogel (1935-2016). Aan de prijs is een bedrag van 1.500 euro verbonden en een beeldje van de Rotterdamse kunstenaar Cor Kraat.


Daniël Vis (1988) publiceerde eerder onder meer Crowdsurfen op laag water en Insect Redux. In 2014 won hij het NK Poetry Slam. Gedichten van hem verschenen in diverse tijdschriften. Het zijn gedichten die ‘bedwelmen, ontroeren, aan het lachen maken en doen huiveren,’ zegt de jury, die Vis een heel precies waarnemer noemt ‘die veel te zeggen heeft over hoe mensen (vaak niet) functioneren.’

De prijs wil jonge dichters stimuleren die schrijven in de geest van Vogels poëzie. Frans Vogel was behalve dichter ook schrijver, beeldend kunstenaar, fotomodel, provocateur en bon vivant. Sporen van dat alles zijn in zijn werk terug te vinden. Zijn gedichten zijn onverbrekelijk verbonden met het rauwe grotestadsleven.