In Trouw interviewt Sander Becker schrijver Pim Lammers die vorige week in het nieuws kwam toen bekend werd dat twee scholen hem op het laatste moment hadden afgebeld toen ze erachter kwamen dat in zijn kinderboeken seksuele diversiteit aan de orde komt. Naast dat feit is misschien wel het meest schokkende dat de leerkrachten de boeken blijkbaar niet hadden gelezen voordat ze de schrijver uitnodigden. Lammers is met de scholen nog in gesprek, maar laat wel weten dat de CPNB, die de Kinderboekenweek organiseert, wel een tandje harder mag lopen.

Het thema van de Kinderboekenweek, ‘Worden wat je wilt’, ging dit jaar alleen maar over beroepen. Een gemiste kans. Had er ook een paar kerntitels over diversiteit bij gedaan. En kies eens een gedurfd thema als ‘m/v/x’, zoals in België. Dat was een groot succes: op veel scholen werd voor het eerst over dit thema gepraat.

Volgens CPNB-directeur Eveline Aendekerk doet de organisatie al heel veel aan diversiteit en daarbij wijst ze in het artikel van Becker op de Regenboogweek waarin de CPNB een van Tzum afgekeken lijst top-lijst van regenboogboeken publiceerde, waaruit duidelijk werd dat de winnende boeken allemaal heel erg actueel waren, van uitgevers die graag betalen voor reclame bij de CPNB. Want fijne tips en hoge plekken in de toplijsten kun je gewoon kopen bij de CPNB en hun satellietsite Hebban. Misschien kan de CPNB ook juist buiten die ene Regenboogweek iets meer doen. Als het aan Lammers ligt, mag de organisatie iets meer ambitie tonen.

Intrigerend is het woordje ‘maar’ in de volgende uitspraak van Aendekerk, die voorzichtig blijft om christelijke scholen niet voor het hoofd te stoten:

De eerste doelstelling van de Kinderboekenweek blijft het bevorderen van leesplezier, vervolgt Aendekerk, “maar we proberen onze thema’s breed en slim te kiezen, zodat ook diversiteit eronder valt.”

Lees het hele artikel hier.